Välja rätt campingplats

När man ska iväg och campa med sin familj finns det en hel del saker att tänka på. Man ska packa, välja hur man ska campa och mycket annat. En annan viktig sak är att välja campingplats. De finns i flera olika varianter, vissa dyrare än andra och det kan vara lönt att sätta upp listor med krav och att jämföra de olika campingarna innan man bestämmer sig.

Vilka faciliteter ska finnas?

En av de kanske allra första sakerna man bör ta reda på är vilka faciliteter som finns på campingen och om det motsvarar de krav man har. De allra flesta större campingar har toalett, dusch och kök som gästerna får låna. En del har också tvättstuga, bastu och pool som får användas av campingens gäster. Vilka faciliteter som önskas beror många gånger på hur man vill campa. Ska man bo i tält kan det vara mer uppskattat med saker som kök och dusch än om man bor i en lyxig husbil.

Centralt eller mer avlägset läge?

Man bör också fundera på om man vill att campingen ska ligga relativt centralt eller om man kan acceptera ett mer avlägset läge. Campar man mitt inne i en stad eller vid en känd strand får man räkna med högre priser och mer folk omkring sig. Väljer man en camping ute i skogen får man i regel mer lugn och ro.

Se över prisklassen

Man bör också se över campingens prisklass. Vissa campingar är billiga men då kan de ligga långt ifrån turistattraktioner och det finns också en risk för att faciliteter saknas eller inte sköts så bra. På andra campingar är priserna lite högre, men då kan man få betala extra för el, duschen kan kosta pengar för varje minut och toaletterna kan kräva polletter. Andra campingar har en högre prisklass men då ingår också allt. Vad man väljer kan bero lite på hur stor familj man har, hur man campar, och på hur länge man ska stanna.

Tält, stuga, husvagn eller husbil?

Det kan också vara bra att känna till att alla campingar inte erbjuder alla övernattningsmöjligheter. På en del mindre campingar finns till exempel inga stugor och det kan också vara svårt att ta sig runt med större husbilar eller husvagnsekipage. På andra campingar är det bara tält som gäller, och på vissa ställen finns det inte tillgång till varken el, vatten eller toalett. Se därför till att kolla upp campingen innan ni beslutar er för att åka till en viss sådan. Det är inte roligt att dyka upp sent för att inse att man egentligen inte är välkommen där med sitt fordon.

Vilka riktar sig campingen till?

Campingplatser kan också rikta sig till olika målgrupper. En del campingar marknadsför sig framför allt till barnfamiljer, medan andra riktar sig till festivalbesökare. Det kan vara klokt att undersöka campingens målgrupp så att man inte hamnar bland en massa festivalbesökare när man bara vill ha lugn och ro. Det kan också vara smart att se om det finns någon underhållning barnen kan gå på under dagar då man som förälder bara vill sova ut eller om man behöver göra något annat en stund. Som barnfamilj kan det ofta vara klokt att just välja en camping som riktar in sig lite mer till barn eftersom att barnen då i regel tycker att semestern blir lite roligare.